Weer wint een meisje de Tour

Het is zondagmiddag rond halfvier. Er klinkt een ovationeel applaus op de Jonkheeer Ramweg wanneer speaker Henk van Gestel de winnende tijd bekend maakt van Kaylee Swuste. Ze heeft met overmacht de tijdrit gewonnen en haar zege in deze 47e Tour de Schalkwijk veiliggesteld. Weer wint een meisje de ronde en hoe.

Mijn gedachten aan de finish gaan terug naar 1982, het jaar waarin mijn zoon meereed in de Tonka-ploeg van Nico van de Heuvel, met Joost Kuijer als ploegleider. Het was destijds een mannenaangelegenheid, meisjes mochten nog niet meedoen. Henry Vermeulen werd destijds de onbedreigde winnaar.

Maar een jaar later zou alles anders worden, er kwamen een massaal protest uit de hoek van de meisjes, die via allerlei activiteiten hun gevoel van onbehagen tot uitdrukking brachten. En met succes, want een jaar later mochten ook meisjes meedoen. Een historisch moment in 1984, met sportieve gevolgen…

Want in 1988 won het eerste meisje een etappe (Corine Groen) en daarna volgden nog tal van gele, groene en vooral roze truien. En zestien jaar later was het eindelijk zover toen Lenneke ten Bohmer als eerste meisje de Tour de Schalkwijk won en met haar ouders in het water van de wetering kon springen.

Aan die reeks moest ik zondagmiddag rond halfvier terugdenken toen zich met Kaylee als stralend middelpunt hetzelfde vrolijke tafereel zich afspeelde. Even later stond ze op De Brink met een mooie bos bloemen als winnares van de tijdrit en een poosje later als eindwinnares op het podium.

Het was de afsluiting van een prachtige week met nauwelijks een wanklank. Vlak bij mijn huis deed zich op woensdag de dertiende (!) een valpartij voor tijdens de ploegentijdrit maar afgezien van dat incident bleef het de hele week vrijwel letterlijk en figuurlijk zonnig in en rond het parcours.

Zondagmorgen deed zich nog een mooi voorval voor toen ik werd gebeld door Radio Utrecht om een plaatje aan te vragen voor Arie en Helma van Bennekom. Ik vertelde in het gesprek met de presentatrice Vivian Boelen over de bonte avond en het massale slapen op de boerderij aan de Achterdijk en over het unieke karakter van de Tour de Schalkwijk. Het gesprek is nog terug te luisteren op ‘UItzending Gemist’…

Op de Brink hoorde ik de onovertroffen speaker Henk van Gestelde lange rij van mensen en bedrijven noemen die hadden meegewerkt aan het welslagen van deze 47e Tour de Schalkwijk, hij was minutenlang bezig. En daaruit bleek maar weer eens hoe onze dorpsgemeenschap een uniek evenement in stand probeert te houden. Reden genoeg om met een meer dan trots gevoel vanaf de Brink huiswaarts te keren.

Hans van Echtelt